Als er iets typisch Hollands is, dan is het wel gourmetten. Wie is er niet mee opgegroeid, met het gourmetstel dat met feestdagen tevoorschijn wordt getoverd. Met die kleine pannetjes waar ieder voor zich zijn of haar vlees in bereidt. Een traditie! Maar misschien wil je eens wat anders. Wat afwisseling kan tenslotte nooit kwaad. Wel zelf het vlees bereiden, maar dan eens op een andere manier. Gelukkig zijn daar volop mogelijkheden voor. Want ook in Azië zijn ze dol op het op deze manier bereiden van het eigen vlees, alleen pakken ze het daar nét een beetje anders aan.

Er is niets zo Nederlands als gourmetten

Zeg je Nederland, dan zeg je gourmetten. Ok, dat is misschien wat overdreven, maar er zijn maar weinig landen waar vrijwel ieder huishouden wel een gourmetstel op zolder heeft liggen. Een gourmetstel dat traditioneel bij ‘feesten en partijen’ tevoorschijn wordt gehaald. Want gourmetten, dat is iets feestelijks. Iets dat we met kerst doen, of met Pasen. Iets dat we niet wekelijks doen, maar doorgaans wel een paar keer per jaar.

Burgerlijk, en een beetje saai zou je het kunnen noemen, zeker nadat je het al tientallen keren hebt gedaan. Feit is echter dat het merendeel van de mensen het simpelweg leuk vindt, het concept waarbij ieder voor zich met een pannetje in de weer is en eten bereidt. Handig ook, want op deze manier staat er niemand urenlang in de keuken, en kan iedereen zijn of haar gerechten precies naar wens bereiden.

Wil je eens wat anders?

Alhoewel we dol zijn op het ‘ieder voor zich’ concept waar gourmetten op gebaseerd is, willen we ook wel eens iets anders. En geen zorgen, dat kan. De Korean BBQ wordt bijvoorbeeld steeds populairder, en ook hierbij bereidt iedereen zijn eigen vlees. Dit keer niet in kleine pannetjes maar op een BBQ, wat dit concept voor ons vooral geschikt maar om in de zomer van te genieten, wanneer we buiten kunnen zitten. Een grote BBQ, genoeg kleine stukjes vlees en het feestje kan beginnen.

Wist je dat er uit Azië overigens nog meer manieren komen om feestelijk te tafelen en hierbij per persoon het vlees te bereiden? Naast de Korean BBQ is bijvoorbeeld ook Shabu Shabu erg populair. Die naam doet je wellicht denken aan sushi, maar niets is minder waar: Shabu Shabu is de Japanse variatie op onze fonduepan, waarin je flinterdunne stukjes vlees zelf kunt bereiden. Ook een leuke manier om een feestje te vieren! Let wel op dat je echt voor hele goede kwaliteit vlees kiest, dat goed gesneden is. Dat maakt het eindresultaat wel zo smakelijk.

Tagged in:

, ,