Voor je het weet, is het weer tijd om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kun je het beste elk jaar doen zodat je met een beetje geluk jaarlijks kunt besparen. Dit komt doordat de zorgverzekeraars elk jaar nieuwe premies hanteren. Als alle premies bekend zijn gemaakt, kun je direct starten met het vergelijken van de polissen. Hierbij heb je uiteraard het doel om geld te besparen. Dat kun je doen met de volgende tips!

Kijk goed naar je zorgwensen

Waarschijnlijk heb je al een zorgpolis afgesloten, maar ook als je dit jaar voor het eerst een goedkope zorgverzekering student afsluit, moet je bepalen wat je zorgwensen zijn. Aan de hand hiervan moet je namelijk een zorgverzekering kiezen. Je behoeften veranderen regelmatig, bijvoorbeeld doordat je een kinderwens hebt of doordat je binnenkort onder het mes moet. Gebruik je wensenlijst om je zorgverzekering af te sluiten, terwijl je zo mogelijk ook nog geld kunt besparen.

Verhoog je eigen risico

Om een lager maandbedrag te kunnen betalen, kun je het beste je eigen risico verhogen. Je bent verplicht om het eigen risico op minimaal 385 euro te zetten, wat voor iedereen gelijk is. Je kunt er echter voor kiezen om dit bedrag te verhogen tot maximaal 885 euro per jaar. Je krijgt dan in ruil voor het hogere eigen risico korting op de zorgpremie. Weet echter wel dat je het eerste deel van je zorg zelf moet betalen, wat dus op kan lopen tot 885 euro.

Betaal in één keer

Een andere goede methode om te besparen op je zorgpolis nadat je een verzekering hebt afgesloten, is door simpelweg het volledige bedrag in één keer over te maken naar de verzekeraar. Natuurlijk is dat flink wat geld, dus niet iedereen is financieel in staat om de maandpremies in één keer te betalen. Wel is dit een aanrader omdat je als je hiervoor kiest korting krijgt van de verzekeringsmaatschappij.

Bijpassend verzekeren

Door te kijken naar jouw huidige situatie kun je een bijpassende verzekering afsluiten die direct, of op lange termijn, voordeliger is voor je. Zo is het mogelijk om een verzekering af te sluiten met een focus op het verbeteren van jouw gezondheid. Zo kan je bijvoorbeeld bij VinkVink gebruik maken van gecombineerde leefstijlpreventie. Op die manier word je door je verzekeraar geholpen met het verbeteren van jouw levensstijl, voeding en beweging. Dat is op lange termijn goedkoper en beter voor jouw mentale en fysieke gezondheid. Je kunt in sommige gevallen ook een collectieve zorgverzekering afsluiten. Dit is bijvoorbeeld mogelijk voor studenten en zzp’ers, maar ook via werkgevers en vakbonden kun je soms een collectieve verzekering nemen. Door hiervoor te kiezen, krijg je een specifiek percentage korting op je zorgpremie. In andere gevallen kun je voor hetzelfde bedrag als een gebruikelijke verzekering ruimer gedekt worden.