Houd je erg van wijn? Dan raak je er waarschijnlijk niet over uitgepraat, en heb je in de loop der jaren (al dan niet ongemerkt) vast heel wat kennis erover opgedaan. Toch is de kans groot dat er ook nog een hoop dingen zijn die je nog niet wist. Wist jij bijvoorbeeld dat witte wijn van blauwe druiven kan komen?

Witte wijn kan van rode druiven komen

Ga je een Franse rode wijn kopen, dan weet je zeker dat deze wijn afkomstig is van blauwe druiven. De schil, blauw/rood van kleur, geeft hem zijn kenmerkende tint. Maar wist je dat het tegenovergestelde, dat witte wijn van witte druiven komt, lang niet altijd het geval is?

Al lijkt het raar, witte wijn kan ook prima van blauwe druiven komen. Als je een blauwe druif van zijn schilletje ontdoet, blijft er namelijk min of meer kleurloos vruchtvlees over, net als bij witte druiven. Worden de schillen dus vroeg genoeg van het sap gescheiden, dan leent een blauwe druif zich prima voor een witte wijn. Toch komen de meeste witte wijnen van witte druiven, zoals de bekende Sauvignon blanc.

Er komt ook wijn uit Nederland

Alhoewel we in Nederland graag wijn drinken, zijn we nog wat minder bedreven in het maken ervan. Toch komt daar steeds meer verandering in, en al mag Nederland zich nog niet echt een wijnland noemen, er komt wel steeds vaker wijn vandaan. Het is soms een beetje zoeken om het te vinden, maar zeker leuk om eens te proberen. Met de kwaliteit en met de liefde die erin is gestopt zit het namelijk wel goed.

Meer zon? Dan ook meer suiker

Een wijn van dezelfde druif smaakt lang niet altijd hetzelfde. Dat komt doordat er verschillende manieren zijn om de druiven tot wijn te maken, die vaak per streek verschillen, maar ook omdat het klimaat een grote invloed heeft op de smaak van de druif, en daarmee die van de wijn. Meer zon betekent doorgaans meer suikers in de druif, en meer restsuikers in de wijn. Globaal kun je dus stellen dat een wijn die afkomstig is uit een gebied met veel zon, snel wat zoeter van smaak zal zijn.

Dat wijnglas ziet er niet voor niets zo uit

Weet jij waarom een wijnglas zijn specifieke vorm heeft, van die bol boven op een steel met een voetje? Niet alleen omdat dat er zo chique uitziet! Nee, wijn smaakt het best als hij de juiste temperatuur heeft. Houd je met je handen het glas vast, dan verandert deze door de warmte van je handen. Daarom is het model met het steeltje bedacht; als je het glas bij het steeltje vasthoudt, dan blijft de wijn op de juiste temperatuur.

Er zitten meer dan 100 druiven in jouw glas

Heb jij enig idee hoeveel druiven er in een glas wijn zitten? Het zijn er meer dan 100! Niet zo vreemd, want om een glas sinaasappelsap te krijgen moet je vaak al meerdere exemplaren uitpersen. Druiven zijn veel kleiner, dus daar heb je er veel meer van nodig. Maar 100, wist jij dat er het zo veel waren?