Zorgverleners, zoals de huisarts, de tandarts en de fysiotherapeut, die doen hun werk natuurlijk niet gratis. Ook zij moeten gewoon betaald worden voor de diensten die ze leveren, ook al hebben ze met je gezondheid te maken. En wie moet daarvoor betalen? Juist: jij. Toch zal je dat vaak niet zo ervaren. Voor veel medische kosten ontvang je tenslotte nooit een rekening, die lijken min of meer ‘vanzelf’ betaald te worden. Maar er zijn ook veel mensen die opeens een medische rekening op de deurmat vinden, bijvoorbeeld van de fysiotherapeut. Zou jij het erg vinden om deze zelf te betalen, of heb je liever dat je verzekering deze voor zijn rekening neemt?

Je kunt je (bijna) overal voor verzekeren

De enige manier om medische kosten te voorkomen, is je ertegen verzekeren. Voor een deel van de kosten is dat dan ook verplicht. Iedere Nederlander moet een basisverzekering afsluiten, waarvan de overheid de dekking bepaalt. Hiermee ben je in ieder geval tegen de meest basic zorgkosten verzekerd, zoals een bezoekje aan de huisarts of het ziekenhuis.

Er zijn echter veel kosten die ook in de basisverzekering 2022 niet gedekt worden. De tandarts is daar een voorbeeld van. Bezoekjes voor controle of behandeling worden vanuit de basisverzekering alleen voor kinderen vergoed. Daarom sluiten veel mensen een aanvullende verzekering voor de tandarts af. Maar uit de basisverzekering fysiotherapie vergoed krijgen, is ook erg zeldzaam, dat gebeurt alleen in een paar uitzonderlijke gevallen. Je kunt je ook daar aanvullend voor verzekeren, al zitten er ook dan vaak restricties aan het aantal behandelingen dat je vergoed kunt krijgen. Over het algemeen geldt dat een duurder pakket ook meer behandelingen vergoedt.

Zelf betalen mag ook

Natuurlijk ben je niet verplicht om je aanvullend te laten verzekeren. Alleen de basisverzekering is verplicht, of je daarnaast nog extra verzekeringen afsluit is helemaal aan jou. Veel mensen kiezen er wel voor om dat te doen. Zij betalen liever iedere maand een vast bedrag, dan dat zij onverwacht, op het moment waarop zij zorg nodig hebben, opeens een rekening op de deurmat vinden. Medische kosten zijn vaak hoger dan je denkt, dus zo’n rekening kan best schrikken zijn.

Het is aan ieder voor zich om hier een afweging in te maken. Gebruik je vrijwel nooit fysiotherapie, en dat geldt voor de tandarts ook, kun je ervoor kiezen om je niet te verzekeren en de incidentele rekening zelf te betalen. Je zou dan zelfs goedkoper af kunnen zijn. Heb je echter opeens meerdere behandelingen nodig, of krijg je problemen met je gebit, dan kun je deze ‘winst’ ook heel snel weer kwijt zijn, als de rekeningen arriveren. Kies je ervoor om geen aanvullende verzekering af te sluiten, valt het dus zeker aan te raden om er een ‘potje’ voor te reserveren.