Iedere Nederlander heeft weleens te maken met haaruitval. Gelukkig is dit vaak maar van korte duur. Helaas zijn er ook mensen waarbij het haar gedurende lange tijd uitvalt. Is dit bij jou ook het geval? Dan worden er mogelijk al kale plekken zichtbaar op jouw hoofd. Dit is niet prettig, want vroegtijdige kaalheid bezorgt veel mensen een onzeker gevoel. Daarom is jou er veel aan gelegen om haaruitval tegen te gaan. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk wat je kunt doen tegen haaruitval.

Zorg voor een gezond voedingspatroon

Haaruitval wordt vaak veroorzaakt door stress. Toch zijn er ook andere oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan haarverlies. Een ongezond voedingspatroon is er hier eentje van. Als je eigenlijk altijd ongezond eet, houdt haaruitval mogelijk lange tijd aan. Daarom is een gezond voedingspatroon belangrijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw lichaam voldoende ijzers binnenkrijgt. IJzer zit onder meer in vlees en vis. Let er daarnaast goed op dat jouw voeding voldoende vitamine B, vitamine C en zink bevat. Pas op met vitamine A, want een overschot hiervan kan juist leiden tot haaruitval.

Veel mensen denken dat het bij een gezond voedingspatroon alleen draait om eten. Het is inderdaad belangrijk om het juiste voedsel binnen te krijgen, maar er is meer. Je moet er namelijk ook voor zorgen dat jouw lichaam voldoende vocht binnenkrijgt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je dagelijks voldoende water drinkt. Water is namelijk een essentieel onderdeel voor de opbouw van haren. Geadviseerd wordt om minimaal acht glazen water per dag te drinken. Het is geen probleem als je een dag wat minder drinkt, maar doe dit niet te veel dagen achter elkaar.

Gebruik de juiste shampoo

Net als de meeste andere Nederlanders was jij jouw haar waarschijnlijk ook meerdere malen per week. Hier gebruik je waarschijnlijk ook regelmatig shampoo voor. De meest mensen kopen lukraak een shampoo zonder naar de ingrediënten te kijken. Zonde, want dit kan haaruitval tot gevolg hebben. Sommige shampoos bevatten namelijk agressieve stoffen. Deze stoffen kunnen jouw hoofdhuid aantasten, waardoor haren sneller uitvallen. Koop daarom nooit lukraak een shampoo, maar kijk altijd eerst wat er allemaal in zit. Gebruik het liefst natuurlijke shampoos. Je kunt ook kiezen voor en shampoo met cafeïne. Deze stof verlengt de levensduur van jouw haarwortels namelijk. Gevolg hiervan is dat haren minder snel uitvallen. 

Kies voor een haartransplantatie

Heb je jouw voedingspatroon aangepast? Of gebruik je enkel nog een natuurlijke shampoo? Denk dan niet dat haaruitval verleden tijd is. Haaruitval kan namelijk ook het gevolg zijn van het DHT-hormoon. Dit hormoon vermindert de doorbloeding van haarzakjes. Gevolg hiervan is dat de cyclus van een haar eerder beëindigd wordt, waardoor hij uitvalt. Toch betekent dit niet dat je moet leren leven met haaruitval. Nee, want je kunt een haartransplantatie ondergaan.

Bij haartransplantaties worden haren uit de haarkrans van jouw achterhoofd gehaald en getransplanteerd naar het kalende gebied. Omdat deze haren een andere genetische aanleg hebben, zijn ze niet gevoelig voor het DHT-hormoon. Vlak na de haartransplantatie vallen de haren mogelijk uit, maar vervolgens groeit er een nieuwe haar. De kale plek verdwijnt hierdoor binnen de kortste keren. Met een haartransplantatie kun je onder meer inhammen herstellen, maar ook wenkbrauwen of een baard.