Het wordt niet alleen steeds populairder, maar ook steeds belangrijker: een beetje duurzamer leven. In de supermarkten vind je veel biologisch eten en er rijden steeds meer elektrische auto’s. Er zijn ook genoeg manieren om jouw woonstijl te verduurzamen. In deze blog lees je hoe je jouw woning zo duurzaam als mogelijk kunt inrichten en hoe je jouw energieverbruik kunt verminderen.

Duurzaam inrichten

Een (nieuw) huis inrichten is leuk, maar wordt nóg leuker als je dit ook verantwoord doet! De kringloopwinkels worden steeds populairder en dat is niet voor niets. Al die spullen verdienen toch een tweede leven? Zonde om weg te gooien! Koop daarom zoveel mogelijk meubels tweedehands. Zelf ben ik erg fan van oude (kleding)kasten. Geef ze een likje verf en ze zijn weer als nieuw. En niet zo standaard! Ook spiegels, stoelen en elektronische apparaten kun je vinden in kringloopwinkels.

Natuurlijke producten

Als je een nieuwe kleur op de muur wil, gebruik dan een verf zonder schadelijke stoffen. Dat is niet alleen beter voor jou, maar ook voor het milieu. Haal ook vooral natuurlijke producten zoals hout in huis. Hier kun je een leuk plankje van maken, een tafel of een kastje. Let er wel op dat het hout een keurmerk heeft. Ook kun je gaan voor bamboe of gerecycled karton. Hier kun je gave dingen van maken!

Huis isoleren

Een manier van duurzaam wonen, is door het huis goed te isoleren. Dubbelglas is een goede optie. Het is wel een flinke investering, maar het is het meer dan waard. Je bespaart niet alleen enorm op je energierekening, maar je helpt ook het milieu. Het is slim om in de winter zoveel mogelijk kieren te bedekken. Die kan met een speciale tochtstrip die je langs de kieren van het raam kunt plakken. Ook kunnen isolerende gordijnen kunnen erg helpen. Deze gordijnen zijn warmte werend en houden onwijs veel kou tegen in de winter. Net als op maat gemaakte verduisterende rolgordijnen. Doordat deze precies op maat zijn, bedekken ze automatisch ook de kieren.

Energie besparen

Energie besparen is goed voor de portemonnee en goed voor het milieu. Er zijn een aantal kleine dingen die je kunt doen om energie te besparen. Denk aan ledlampen. Deze gaan een stuk langer mee en ze verbruiken veel minder energie dan andere lampen. Laat ook nooit lampen aanstaan in ruimtes waar niemand is. Zorg er daarnaast voor dat er zo min mogelijk apparaten op standby staan en laat geen onnodige stekkers in het stopcontact zitten. Vergeet ook niet om de verwarming uit te draaien voordat je weggaat!