Steigerhout is een geweldige houtsoort om mee te werken. Omdat het hout zo makkelijk te bewerken is, kun je er allerlei stoere meubels van maken. Van bed tot tuinmeubel: het robuuste hout kan goed tegen een stootje. Daarom is het prima te gebruiken voor binnen én buiten. Wil jij ook aan de slag met steigerhout? Lees dan eerst deze do’s en don’ts. Ook vertellen we met welke woonverzekering je je meubels het beste kunt verzekeren.

Goed verzekerd tegen schade

Je meubilair wil je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen tegen schade. Dat kan met een inboedelverzekering. Als je meubels of andere spullen in huis per ongeluk schade oplopen, dan dekt deze woonverzekering in de meeste gevallen de kosten. Ook als je meubels in de tuin of op het balkon staan.

Do’s

●     De juiste soort steigerhout kiezen. Wil je geen tijd kwijt zijn aan het beitsen van het hout? Kies dan voor behandeld steigerhout. Dit is al voorbehandeld met een beits of een wassing, zoals white wash of grey wash. Grey wash geeft je meubels bijvoorbeeld een vintage look.

●     Rekening houden met imperfecties. Hout is een natuurproduct. Daarom zul je altijd te maken hebben met oneffenheden en imperfecties. Vooral bij gebruikt steigerhout zie je meer krassen, scheurtjes, barsten en kringen. Maar dat geeft het meubel natuurlijk ook meer karakter.

●     Letten op kleurverschil. Als je steigerhout van verschillende plekken vandaan haalt, dan kan de kleur van het hout steeds anders zijn. Dit kun je soms voorkomen door nieuw hout bij één zagerij te kopen. Als het hout goed gedroogd en opgeslagen is, dan zul je minimaal kleurverschil zien.

Don’ts

●     Het hout onbehandeld laten. Met onbehandeld steigerhout kun je alle kanten op. Je kiest dus zelf met wat voor beits of wash je het hout bewerkt. Maar wat je ook kiest: zorg dat je het hout altijd behandelt. Zo is het beter beschermd tegen vocht en houtrot. Je meubels gaan dus een stuk langer mee, of ze nu binnen of buiten staan.

●     Lage prijzen verwachten. Als je niet gaat doe-het-zelven, dan kun je je steigerhouten meubels op bestelling laten maken door een meubelmaker. Meubels op maat laten maken is nooit goedkoop. Dus wees op je hoede als je een meubelmaker vindt die ze voor een prikkie voor je wil maken. Grote kans dat de meubelmaker dan extra snel werkt en daardoor minder kwaliteit levert.

●     Verwachten dat het hout niet veranderd. Hout zal altijd een beetje werken, hoe goed het ook gedroogd en behandeld is. Als je een steigerhouten meubel buiten neerzet, dan zal het zeker wel een beetje scheuren of krom trekken. Maar dat geeft het meubel tegelijkertijd zijn charme.